html

2010/08/04

Ernest Hemingway: Akiért a harang szól


- Romantikus? Hemingway? Betegesen nőgyűlölő alkoholista volt. Egész életében Picasso ex-macáit hajkurászta.
Minden egyes alkalommal, mikor meghallom Hemingway nevét, mindig ezzel az elhíresült mondattal tudom azonosítani. Persze-persze tudom, hogy a hiba ismét az én készülékemben van, hisz túl sokat néztem a sokak által kedvelt 10 dolog, amit utálok benned című filmet, de a könyv elolvasása óta más kép él bennem az íróról.

Mint minden könyvnek – mármint ez csak szubjektív vélemény, nem kell rám hallgatni - van egy sajátos atmoszférája. A Raana Raas könyveket átöleli az izgalom, a Harry Pottereket a csodálatos varázsvilág, Lucy Maud Montgomery-t a végeláthatatlan öröm, míg Hemingwaynél a lappangó feszültség figyelhető meg. Ez volt az első könyvem tőle és hát erős bennem a bizalom, hogy nem az utolsó. Az a mód, ahogyan bő 3 napba belesűríti a valójában több hónapnak tűnő cselekményt egyszerre ejt ámulatba és gondolkodtat el.

A történet a spanyol polgárháború egy részét mutatja be, ahová megérkezik Robert Jordan, akinek tanár létére egy feladata van; 3 napon belül fel kell robbantania a hidat a háború érdekében. Közben persze megismerkedünk a fontosabb mellékszereplőkkel, s azok múltjával, amely információkkal Robert -nek egyaránt meg kell küzdenie, akárcsak túláradó fásultságukkal illetve mindazzal, amit a háborúról nem tudnak. Ebben a túláradó nehézségben a szerelemmel is szembe kell néznie, ahol felfedezi mindazt, amit eddig hiányolt a mindennapjaiból; az élete értelmét.

A történet több réteget ölel fel, s részben ebben rejlik számomra a szerethetősége; romantikus - de nem a túlzó kategóriás változat és lélektani, mert rengeteg jellemet megmutat nekünk a háború borzalmai közepette. Valahogy azt sugallja, hogy a sok-sok borzalom ellenére is megmaradhat az emberi magatartás.

Zenghetnék még ódákat a a jellemábrázolásról, a hősies megoldásról vagy éppen a sok-sok témáról, amit érint a könyv, de nem érzem magamat méltónak hozzá, hiszen ezt az egy könyvet ismerem tőle lapjaira bontva. Egyszerűbb lesz, ha megismerkedem életművének további köteteivel is.

8/10