html

2010/08/27

Christopher Moore: Biff evangéliuma


Görbetükör a hívőknek, Brian élete kicsit másként, egy-két csepp Douglas Adams humorából, avagy ki is volt Jézus legjobb haverja.
Keresztény-palántaként sokat vártam, amit nem kellett volna, mert így titkon, de előítéletekkel kezdtem neki a könyvnek és bennem volt, hogy na majd jövök én és majd jól leteremtem az egészet. De hiba volt, mert hiába van tarkítva olykor unalmas, de mégis kacagtató elemekkel, valljuk be őszintén; a maga nemében zseniális könyv, még ha olykor csömörrel is tud szolgálni.

Biffet az őrült angyal parancsra visszahozza 2000 év távlatában az élők közé, hogy megírja saját látású evangéliumát. Sajátos stílusban. Kapcsolata Józsuával olyan, mint az igazi bajszos férfiúké – olykor azt az érzetet kelti számomra, mintha egy amerikai filmből kölcsönözték volna a barátságot. Pelenkás – ebben az időben vajon volt már pelenka? - koruktól fogva, sülve-főve együtt vannak, minden kalandot együtt élnek át, barátságot kötnek a jetivel, bejárják Kína berkeit, cölöpökön ugrálnak, sőt, Biff még egy nemi betegséget is összehoz, hogy tudjon segíteni barátján. Mi ez, ha nem barátság? Olyan ő, mint a hűséges fegyver hordozó, csak más a neve. Biff. Aki feltalálta a szarkazmust. Mindannyiunk örömére. Nem mellesleg beleláthatunk Jozsó olykor zavaros gondolatmenetébe is, így megtudhatjuk miként kapcsolódik össze a részegség és a húsvéti nyuszi, és rájöhetünk, hogy igenis rögös az út a tökéletesedés felé.

Persze amellett, hogy Jozsó folyamatosan tanulja a Messiáskodás mibenlétét és igyekszik megtartani cölibátusi fogadalmát Biff megmarad hű barátjának sajátos életvitellel. Amiből nem maradhat ki a Kámaszútra, Örömke, a fogatlan nyanya és Mari. Persze olykor meg kell lógnia a toalettre az őrült angyal elől, hogy tudjon puskázni a Bibliából, de mire nem jó, ha az embernek megadatott a nyelveken szólás képessége és mindenre tud valami frappánsat reagálni. Persze felháborító, hogy a négy evangélista is éppencsak megemlíti a havert és gyakorta csak in medias res fognak bele a dolgokba, de a legfontosabb; akinek nem inge, az ne vegye magára és ne olvassa el.

Vonatkoztass el és egyszerűen csak élvezd. És ne feledkezz meg róla; a Vén Kaporszakállúnak is van humora, csak jól álcázza. Szarkazmussal.
7/10


P.S.: Ez az angyal tényleg hülye. Olyan, mint Castiel.