html

2010/07/13

Csodaidők 3 - Árulás


A csűröktől és csavaroktól továbbra sem mentes történet mindenféle várakozásomat felülmúlta és hiába ajnároztam eddig is kedvemre a sorozatot, mindaz, amit az elmúlt napokban átéltem, az nem írható – pontosabban fogalmazható – meg normális épkézláb szavakban, de azért igyekszem megregulázni a fogalmazókészségemet.

Csodaidők 3, Te csodás! Az következő sorokban továbbra is dicsérhetlek, hogy mennyire olvastatod magad, hogy a politikát élvezetessé tudtad tenni egy olyan antipolitikus egyednek is mint személyem, hogy olyan szereplőket, akikkel a körülmények miatt nem szimpatizáltam, képes voltál megszerettetni, hogy izgalmakban ismételten bővölködtél, és nem egyszer nem találtam a hangomat a meglepetéstől, vagy éppen a padlóról kellett az államat összekaparnom... Röviden; zseniál. Viszlek én még magammal arra a bizonyos lakatlan szigetre.

Továbbra sem szolgálok újdonsággal, ha a 3 főszereplő kilétéről írok; Judy élete olyan fordulatot vesz, ami rémálmaiban sem fordult elő, Giin-re végre rátalál a boldogság Maryaa személyében, és ki hinné, de még Yaan-nal is elkezdtem szimpatizálni. Tetszett, a megvalósítás, ahogy mind a hárman megtapasztalták a veszteséggel járó nehézségeket és az, ahogy Judy átélte ugyanazt, mint annak idején Giin, amikor magához vette; mind a kettejüket kényszerítik egy olyan gyerek örökbefogadására, akiről azt hiszik, hogy semmi közük, de mégis kialakul egy sajátos kötődés, aminek nem tudnak parancsolni.

Ebben a részben kifejezetten hiányoltam a korábbi kötetekből megszokott – és egyben nagyon hasznos - Kislexikont, hiszen a sok szereplő – na meg az álnevek - miatt gyakran megkavarodtam, és olykor a bolygók közti barangolásnál is jól jött volna ez a segédeszköz, de mindez nem ront a regény színvonalán. Továbbra is izgalmas, jó színvonalú, és fantáziadús... és nem mellesleg élvezhető, nem egy tipikus sablonra íródott történet, hanem egyedi hangvétellel megáldott. Sajnálom, hogy az itthoniak körében nem olyan elterjedt ez a történet, mint ahogyan azt megérdemelné, de bízunk egy – vagyis inkább több - külhoni megjelenésben is. Addig is előszeretettel ismertetem meg ismerőseimet ezzel a sorozattal, hátha...
Nekem: 10/10

Egyébként az alant megjelenő zene tökéletesen érzékelteti a könyv hangulatát: