html

2016/05/07

9+1 kedvenc filmzene

Szeretem a zenéket. Igaz, jóval kevesebbet hallgatom, de még mindig rajongással tölt el egy-egy különleges dallam, ahogy belemászik a fülembe, a fejembe, majd a szívembe. Lehet az kellemes zongorajáték, vagy hosszú perceken át tartó ütőket megrepesztő dobszóló, bizsergető érzéssel tölt el, ahogy felfedezek egy újabb jól megkomponált dalt. Éppen ezt szeretem a filmzenékben is: ahogy a háttérben meghúzódik, de mégis kialakítva egy jellegzetes összhangot, bennem például még egy drasztikus érzelmi hullámvasutat is beindítva. Képes vagyok órákon sőt, heteken át újra és újra meghallgatni ugyanazt a dalt, ami minden egyes meghallgatásnál újabb gondolatokat hoz elő belőlem. Persze, ezzel a körülöttem lévőket az őrületbe kergetem, de mire találták ki a fülhallgatókat, ha nem az ilyen esetekre? Nem mellesleg: szívesen lennék karmester, hogy egy-egy ilyen megkomponált csodát egyszer én vezényelhessek le. 

1, Hans Zimmer: Lost but Won
Rush - Hajsza a győzelemért (2013)

A Forma 1-es versenyeknek ez az egyedüli megnyilvánulása, amit izgalmasnak tartok. Kiváló film, még jobb színészi játék, az operatőri munkáról nem is beszélve. Régóta dühös vagyok, hogy egy negyed Oscar-ra se jelölték, de ez van, rétegfilm. Hans Zimmer-t pedig azt hiszem, nem kell senkinek sem bemutatni.

2, Rachel Portman: We Had Today
Egy nap (2011)

3-4, Alexander Desplat: Statues & Courtyard Apocalypse
Harry Potter és a Halál ereklyéi (2011)

Még egy könyves adaptáció, de nem tehetek róla, bármennyire is jellegzetes zenét írt John Williams a Harry Potter-történetekhez, bármikor meghallom a fent linkelt dallamok valamelyikét, onnantól kezdve képtelenség szót érteni velem. 

5, Hans Zimmer: Time
Eredet (2010)

Nincs ember a földön szerintem, aki ezt ne hallotta volna. Végtelenített hallgatásra kiválóan alkalmazható. 

6, The Chronicles of Narnia: The Battle
Narnia krónikái - Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény (2005)

7, August's Rhapsody
August Rush (2007)

Különleges film, még különlegesebb zenei aláfestéssel, amikor a modern és a klasszikus irány keveredik egymással. Ez a nagy koncert pedig a végén, egészen lábujjbizsergetős. 

8, Adrian Johnston: Game of Cricket
Becoming Jane (2007)

Anne Hathaway egyik kevésbé ismert filmje, melyben szívszerelme nem más, mint James McAvoy. Jane Austen feldolgozások között kétségtelenül a legjobb. 

9, John Powell: Forbidden Friendship
Így neveld a sárkányodat (2010)

+ 1, Yann Tiersen: J'y suis jamais alle 
Amélie csodálatos élete (2001)

Most komolyan: van, akinek ehhez még nem volt szerencséje? Amúgy meg Yann Tiersen munkásságára alapvetően érdemes figyelni, mert nagyon különleges a dallamvilága. 


forrás:pinterest