Az van, hogy Gé imádja a vaníliás karikát. Én nem csípem. Viszont kedvem támadt meglepni a fáradt éhes vándort, így gondoltam, kipróbálom Török Eszter receptjét a Viszlát cukor, és fehér liszt című könyvből. Alapanyagok hiányában, picit átalakítottam.
Röviden: csodálatos lett.
Hozzávalók
- 150 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
- 50 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 50 g fehér liszt
- 1 tojás sárgája
- 60 g negyedannyi (cukorhelyettesítő)
- 125 g vaj
- vaníliaaroma (ízlés szerint)
- fél csomag sütőpor
- csokoládé
- víz (1-2 ek)
- só
Elkészítés
A vajat feldarabolom, hozzákeverem a negyedannyit és a vaníliaaromát, és habos állagúra keverem. Hozzáadom ma liszteket, a tojás sárgáját, a sütőport és a csipetnyi sót, miközben összegyúrjuk a tésztát, 1-2 evőkanál hideg vizet is belekeverünk. Fóliába csomagoljuk, legalább fél órát pihentetjük hűtőben.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát (kb fél cm vastag legyen, ha vékonyabb, a szaggatáskor szétesik), pogácsaszaggatóval kilyukasztjuk, majd a közepét is kiszedjük egy kisebb formával (én a vaníliaaroma tetejével formáztam). Előmelegített sütőben kb 15 perc alatt sül meg. Miután kihűlt a tészta, a megolvasztott csokiba mártjuk a kekszeket. Hűtőben rádermesztjük a csokit.