Röviden: inzulinrezisztensek is bátran fogyaszthatják! Nem mellesleg, elég jó kis pogácsa, barátnőm lánybúcsújára sütöttem, kb 10 perc alatt betermelték a résztvevők. :)
Kicsit elszüttyögtem az időt a konyhában, így indulás előtt lőttem egy villám képet, valószínűleg újra meg fogom sütni, és töltök fel jobb képet! Nem mellesleg örülnék, ha lenne hivatásos pogácsa-kóstoló munkakör, tökéletes lennék a feladatra!
Hozzávalók
Tészta:
- 450 gr teljes kiőrlésű búzaliszt
- 150 gr fehér liszt
- 1 dl olaj
- 1 kiskanál só
- 2,5 dl tej
- 10 gr élesztő
- 1 tojás
Krém:
- 1 tojás
- 250 gr túró
- 125 gr margarin
- só
Tetejére:
- sajt/ szezámmag (nekem a szezámmagok rendszeresen lepotyognak, így azokat hanyagolom)
- 1 tojás felverve
1, A langyos tejet felfuttatjuk az élesztővel.
2, A liszteket összekeverjük a sóval.
3, A lisztet és a felfuttatott tejet elkeverjük a többi alapanyaggal is, majd alaposan összegyúrjuk. a tésztát. Kétszeresére kelesztjük.
4, A tésztát 5 részre osztjuk, egyformára nyújtjuk a részeket.
5, A krém hozzávalóit (túró, margarin, tojás, só) krémesre keverjük, és a tésztalapok közé kenjük. Az utolsó lapra nem kenünk a krémből.
6, Vághatjuk kockára, illetve klasszikus kerek formára, ízre ugyanolyan finom lesz. :)
7, Lekenjük tojással a felvert tojással a pogikat (én rendszeresen elfelejtem, így szerintem elhagyható), és a tetejükre még szórhatunk sajtot/mákot/szezámmagot, kinek hogy tetszik. Sütőpapírra helyezzük a falatkákat.
8, Előmelegített sütőben kb 25 perc alatt sül meg.
Jelenleg ez a kedvenc pogácsa receptem, illetve sokan dicsérték a lánybúcsún résztvevők is.