html

2015/01/31

Gondolataimban mászkál mostanság

Újabban a pinterest és az ebay egymást kiválóan kiegészítve kebelbarátnőimmé váltak. Hála Istennek nem rivalizálnak, nagyon jól megférnek egymás mellett. :) Az igaz, hogy mind a kettőt előszeretettel figyelgettem az elmúlt egy-két évben, de mióta a nyári esküvőnkre hangolódik a kobakom, heti rendszerességgel nézelődök újabbnál-újabb fotó-témák, színek és megvalósítások, valamint dekorációs ötletek után - leginkább azok érdekelnek, amiket magam is meg tudok oldani a két mancsom közreműködésével. Illetve úgy látszik engem sem kerül el a lányokat leginkább izgatottsággal eltöltő kérdés: milyen is A tökéletes ruha?

Makány Márta Esküvő című könyvét még a nyáron vettem meg a giga-mega nagyságú Szandi akcióban - emlékeim szerint ez a kedvezmény -70%-ot jelentett nekem. Akkor még nem volt lánykérés, se hosszútávú tervezés, mindig csak egy majd szócskával hárítottuk el az ilyen jellegű gondolatmorzsákat. És most, hogy itt ülünk a szervezendő dolgok kellős közepén el kell fogadnom/fogadnunk a tényt, amit valahol hátul a szürkeállomány rejtekében eddig is tudtunk: minden... marha... DRÁGA. Még akkor is, ha bizonyos dolgokat D.I.Y módon valósítasz meg - főleg, ha van hozzá időd és energiád - vagy éppen ha a ruhádat varratod... ilyen tekintetben lehet csökkenteni a kiadásokat, de vannak dolgok, melyeknél kb esélytelen. Most éppen a ruhakérdés foglalkoztat, viszont pár másik dolgot is ki szeretnék emelni a divattervező könyvéből.

Több dolgot is figyelembe véve, az egyik és legtetszőbb dolog Makány Márta könyvében a minőségi képanyag. Nemcsak a kezdetleges ruhaterveiről vannak felvétlek, hanem szubjektív tippeket ad az esküvő hangulatának megfelelően, hogy mit hol érdemes intézni, mire célszerű figyelni. Tanácsot ad sminkeléssel kapcsolatban az arák stílusához mérten, többféle csokortípussal szolgál, rengeteg tortacsodát szemléltet, megmutatja azt, ahogyan neki tetszik egy esküvő a megfelelő hangulathoz illesztve. Amikor a menüt taglalja, hogy milyen is az álomvacsora egy esküvőn, olyan dolgokat sorakoztat fel, amitől már ha elolvasom az étel nevét hízok 5 kg-t... és elveszítek gondolatban jó sok ezer forintot. Az egyik ilyen kedvencem a Marcipánkrémmel töltött pavlova ananászkompóttal, vaníliarúddal és maracujalekvárral... ehhez többet nem fűznék.

Tetszik, hogy amikor a ruháiról mutogat képanyagot, nemcsak azokat mutatja, amelyeket minden második menyasszony magának akart, hanem azokat is bemutatja, ami neki kedves, de senki nem akarta magán tudni. Őszintén bevallom, nekem nem sok alkotása tetszett teljes egészében, viszont akadtak olyan megvalósítások és részletek, amik nekem is beindították a fantáziámat. Jó így összegyűjtve látni az elmúlt év tapasztalatait, valamint az is értékelendő, hogy nem akarja rád tukmálni, hogy minél puccosabb esküvőt valósíts meg. Leginkább inspirálni próbál, nem úgy mint pl. sok más esküvőszervezéssel foglalkozó weboldal... Eddig is tisztában voltam vele, hogy nem olcsó mulatság egy esküvő - barátok tapasztalatai, akik már túl vannak a saját Napjukon, vagy barátnők, akikkel most egyszerre vagyunk menyasszonyságban... De amikor egy kedvelt esküvői fotózással foglalkozó oldal arról kezd el írni, hogy egy igazán jó esküvő 2 millió forintnál  k e z d ő d i k, akkor szívesen megkérdezném tőlük: mi van ott? Delfinidomár meg a teljes Maroon 5? Vagy esetleg a Dávid-szobor jégből készült méretarányos mása...?

És ha már a ruhákról akartam eredetileg írni, megmutatnám az elmúlt időszak pinterestes/ebayes mamutvadászat eredményeit.

Képek forrása: pinterest

Könyv: Makány Márta: Esküvő 
             Alexandra kiadó, 2010
             183 oldal