html

2017/03/27

Én és egy kis minimalizmus

Digitális verzió

Manapság nagyon népszerű a minimalizmus témaköre. Bizonyos területeken már évek óta űzöm az ipart, viszont az utóbbi hónapokban nagyon úgy érzem, hogy megteltem. Szellemileg, testileg, mondhatni majdnem minden területen. Csomó felesleges dolgot felhalmoztam magam körül és ebből tartottam egy több hétvégét igénybe vevő szelektálást a digitális életem terén. Nézzük meg részletesebben! 

1, Várólista ürítés
Mióta regisztráltam a Molyra, ott gyűjtöttem - nagyon gyakran valamilyen impulzus hatására - a várólistás könyveimet. Gyakran olyan könyveket is felpakoltam erre a listára, aminek csak a borítója tetszett meg, de igazából a tartalmát el sem olvastam. Mindig figyeltem arra, hogy a várólistám ne legyen hosszabb, mint azoknak a könyveknek a száma, amiket már elolvastam, és a jövőben arra kifejezetten figyelni akarok, hogy csak olyan olvassak, ami tényleg érdekel is. A szelektálás kezdetén majdnem 600 könyv volt a listán, jelen pillanatban 149. Maradtak fenn klasszikusok (Verne: Nyolcvan nap alatt a föld körül), olyanok, amikről már elfeledkeztem (Gary Chapman: Istenre hangolva) és olyan is, amit újraolvasásra szánok (Bronte: Jane Eyre). 

2, Régi kontaktok
A munkámból kifolyólag utálok telefonálni. Férjjel is hiába beszélünk ingyen, idegesít mind a kettőnket, ha 5 percnél hosszabbra nyúlik a telefonálás. Viszont régebbről - értsd: tinédzserkor - fennmaradt egy csomó-csomó felesleges kapcsolat a telefonomban - sokszor nem tudtam arcot se társítani az elmentett névjegyhez. Akikkel több, mint egy éve nem léptem kapcsolatba se sms, se hívás formájában, mind törlésre kerültek. Itt nem játszik, hogy jajj, egyszer jól jön, ha meg van a telefonszáma. Ha nagyon szeretnék vele kapcsolatba lépni, akkor biztos megtalálom a módját, hogy elérhessem. 
Hasonlóan vagyok a facebook ismerősökkel is. Nem vagyok egy nagy használója az oldalnak, de ha olyan ismerősnek jelenik meg tartalma, akivel nagyon régen/soha nem beszéltem, az vagy szűrésre kerül, vagy ha az inger azt hozza, egyből törlöm. (Amúgy se szeretem, ha valaki túl sok tartalmat generál.)3, Tárhely
Nem tudom, ki hogy van vele, de rám jellemző, hogy sok-sok dolgot lementek a laptopomra. Cikkek, képek, videók, filmek, zenék, sorozatok, és még lehetne folytatni a listát. Régebben "mániákusan" gyűjtöttem például azoknak a fotósoknak a képeit, akiknek a munkásságáért oda és vissza vagyok. Ilyen hatással van rám például Annie Leibovitz életműve, az ő esetében több, mint 1000 fotó volt lementve a laptopomra. Nem éreztem szükségét, hogy egyesével kiválogassam, melyik képet töröljem, melyik maradjon, jól esett törölni az egész mappát és látni, mennyi sok felesleges helyet foglalt. Szerintem évek óta most nyitottam meg először azt a mappát is.
Rengeteg olyan régi fájlom volt, ami még az aktív Photoshop használatról tanúskodtak. Átszerkesztett és szétvágott psd kiterjesztésű képek, amik csak a helyet foglalták. Sorozatok, amikhez már csak érzelmileg kötődtem. Zenék, melyeket csak kíváncsiságból mentettem le és maximum csak egyszer hallgattam meg. Irány a Lomtár!
60 GB tárhely került ezzel felszabadításra.
Ugyanez érvényes a táblagépre is: sok-sok e-könyv gyűjtőhelye,, amit soha az életben nem fogok elolvasni, és sok-sok lementett kép, amiknek csak addig van jelentősége, amíg lementem őket.

4, Linkek 
Kezdő háziasszony koromban, mikor még csak krumplit tudtam sütni, rengeteg receptet elmentettem. Különböző sütemények (mert a férj roppant édesszájú), levesek, mert szeretem őket, és mindenféle egytálétel, amiben már legalább 3 összetevő van, amit mind a ketten szeretünk. Nem tudom, melyik családnál hogy van, de nálunk rendszeresen nagyon nehezen eldöntendő kérdés az, hogy mi is legyen az ebéd. Lehet ezért is halmoztam fel annyi receptet, hogy tudjunk miből válogatni a későbbiekben, de igazából sose nézelődtünk ezek között, csak most. Találtam köztük olyan ételeket is, amiket egyikőnk se szeretne, vagy éppen a torta volt túl tömény. Ez az egy az, amit egyesével válogatok ki és mappákba rendezem őket - nem is értem még a végére, mert tényleg rengeteg van. :)
Félreértés ne essék: nem csak kajás linkek vannak elmentve. Itt is vannak cikkek, kreatív jóságok, videók, nyelvtanulást elősegítő hivatkozások egyaránt. Azonban nyilván azt hangsúlyozom, amiből már szembetűnő a mennyiség, így kerültek kiemelésre az étkesek. 

Meséljetek, ti szoktatok hasonló szelektálást tartani?