html

2016/08/31

Kedvenc női szereplők

Ha nyár, akkor ebben az évszakban tuti lesz egy - vagy inkább több - hónap, amikor nem olvasok. Meleg van, mindent kényelmetlennek érzek, és képtelen vagyok hosszadalmasabban belemerülni az olvasmányaimba. Ellenben ilyenkor szoktam a legtöbb sorozatot megnézni, és nagy felfedezéseket tenni. Az idei felfedezés, hogy vannak olyan női szereplők, akik nem bosszantanak. Róluk szóljon ez a bejegyzés.

Beatrice

Gyermekkorom kedvenc filmjének szereplője, majd mint később kiderült, legkedvesebb Shakespeare komédiám megtestesítője. Éles elméjű, karakán, határozott, szókimondó. A viselkedése elsőre inkább riasztó, mint vonzó, de ahogy megismerjük az érző énjét, rájövünk, hogy ez az egész kemény magatartás a valóságban csak álca, mert igazából a gőgös magatartás érző szívvel bír. Nem mellesleg Emma Thompson alakítja őt az 1993-as verzióban, ezt a feldolgozást csak dicsérettel lehet illetni. 

BEATRICE
(…) Úristen! El nem tudnék viselni egy szakállas pofájú férjet – inkább hálnék szőrpokrócon!
LEONATO
Kaphatsz férjet szakáll nélkül is.
BEATRICE
Azzal meg mit kezdjek? Szoknyát adjak rá, s komornámnak szerződtessem?
(Shakespeare: Sok hűhó semmiért) Felicity Smoak

A Flash (Villám) és Arrow (A zöld íjász) sorozatoknak köszönhetően fedeztem fel a hölgyeményt, és ha fiú lennék azt mondanám, hogy szerelem volt első látásra, de így inkább maradjunk a rajongásnál. Minden olyan tulajdonság meg van benne, amit a nőkben tisztelni és szeretni tudok: 
- Intelligencia
- Tudás
- Nem igazak rá a sztereotípiák
- Intelligens humor
- Érzékenység 
- Az érzelmek nem homályosítják el a gondolkodását

Az első pillanattól, ahogy megjelent a képernyőn, megragadott a személyisége. Lehet, hogy olykor nyers a humora, és meggondolatlanul beszél bizonyos helyzetekben, de ez inkább bájossá teszi, mint bosszantóvá. Tudja, hogy mit kell tennie a kritikus helyzetekben, nem retten vissza a komplikáltabb feladatoktól, hanem még inkább cselekvésre ösztönzi, mindig tudása legjavát adja a dolgokhoz.


Arrow Season 2,5
Chapter Two

Minerva McGalagony

A legtöbben Hermione-t szeretik a Harry Potter sorozatból, ám bármennyire is kedvelem a leányzót, a Griffendél ház vezetője számomra mindig kedvesebbnek bizonyult. Ő az, aki szigorú külseje ellenére mégis egy olyan karaktert testesít meg, akire minden helyzetben lehet számítani, nem mellesleg Maggie Smith tökéletes választás volt a filmbéli megvalósításhoz is. Tanárként igazságosan ítél, őszinte, hűséges barátaihoz, csípős nyelve pedig mindig vidám perceket okoz számomra.

– Potter, maga minden jel szerint kitűnő egészségnek örvend, úgyhogy ha nem haragszik, nem mentem fel a mai házi feladat alól. Megígérhetem, hogy amennyiben elhalálozik, nem kell beadnia. (J.K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly) 

Anne Shirley 

Az örökké álomvilágban élő lány. Az első élményem vele kapcsolatban szintén filmhez köthető, de a kedvelés kiteljesedése igazán csak a könyvek elolvasásával következett be. Kedves, bájos, csípős nyelvű, aki hátrányos helyzetből indul, de szomjazik a tudásra, és tesz is azért, amit megálmodott magának. Kitartó és hű barát, állandó emberi tévedései pedig még inkább megszeretteti magát az emberekkel.

Az idén nyáron szabadjára engedem a képzeletem, de azért ne rémüljön meg, Marilla, mert csak ésszerű korlátok közt leszek fékevesztett. (Lucy M. Montgomery: Anne otthonra talál) Elizabeth Bennet

Mr. Darcy választottja legalább olyan karakán személyiség, mint a fentebb felsorolt hölgyek. Lehet, hogy Ms. Bennet büszkeségéből eredődően hamar ítélkezik, de idővel képes belátni téves következtetéseit. Egyfajta különcként tekinthetünk rá, hiszen túllép az akkori társadalom elvárásain, és nem azt tartja elsődleges feladatának, hogy minél gyorsabban férjet találjon majd gyerekeket szüljön, hanem nőként az elméje pallérozására fordítja ideje tetemes részét.

– Ilyen esetekben, úgy tudom, az a bevett szokás, hogy köszönetet fejezzünk ki a megnyilatkozó érzelmekért, még akkor is, ha nem tudjuk azokat viszonozni. Természetes lenne, hogy lekötelezve érezzem magam, s ha megvolna bennem a hála érzése, most köszönetet mondanék önnek. De ilyesmit nem érzek – sohasem pályáztam az ön jó véleményére, amelyben akarata ellenére részesített. Sajnálom, ha bárkinek fájdalmat okoztam. De nem történt szándékosan, s remélem, a fájdalom hamar elmúlik. Azok a meggondolások, melyek – ön szerint – sokáig visszatartották attól, hogy bevallja érzelmeit, e magyarázatom után könnyen úrrá lesznek felettük.
Darcy aki a kandallóhoz támaszkodva figyelte Elizát, meglepetve és méltatlankodva fogta fel szavai értelmét. Arca elsápadt a haragtól, minden vonása feldúlt lelkiállapotáról tanúskodott. Igyekezett visszanyerni az egyensúly látszatát, s csak akkor szólalt meg, amikor már azt hitte, hogy ez sikerült neki. Ez a szörnyű szünet próbára tette Elizabeth érzéseit. Darcy végre erőltetett nyugalommal megszólalt:
– Ez hát minden, amit válaszként remélhetek? Talán felvilágosítást kérhetnék, miért nem törekszik legalább az udvariasságra, amikor így visszautasít engem. De ez nem fontos.
– Én is megkérdezhetném – felelte Elizabeth –, hogyan juthatott eszébe ilyen nyilvánvalóan bántó és sértő szándékkal kijelenteni, hogy akarata, esze, sőt jelleme ellenére szeret engem. Ha csakugyan udvariatlan voltam, nem szolgálhat-e ez némi mentségül? De egyéb okaim is vannak a haragra, s ön ezt jól tudja. Ha szívem nem is szólna ön ellen, ha közömbös volna, sőt még ha vonzódnék is önhöz – azt hiszi rábírhatna bármilyen megfontolás, hogy feleségül menjek ahhoz az emberhez, aki tönkretette – talán örökre – az én szeretett nővérem boldogságát? (Jane Austen: Büszkeség és balítélet) 


 Nektek ki(k) a kedvenc női szereplőitek?

Képek forrása: pinterest.com